+31 6 13 73 29 93

Cement is een van de meest koolstofvervuilende industrieën in de wereldeconomie. Verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de wereldwijde uitstoot van kooldioxide (CO2) in 2015. Als het zou worden gerangschikt met de afzonderlijke landen, zou de cementindustrie de op twee na grootste uitstoot van broeikasgassen ter wereld zijn, na alleen China en de Verenigde Staten. En deze toch al te grote voetafdruk zal naar verwachting alleen maar toenemen in de komende decennia naarmate de economische ontwikkeling en snelle verstedelijking doorgaan in Zuidoost-Azië en Afrika bezuiden de Sahara.

“De huidige samenleving zou niet mogelijk zijn geweest zonder beton”, zegt Robert Courland, auteur van het boek Concrete Planet. Het is het meest voorkomende synthetische materiaal dat er bestaat, en volgens de Cement Industry Federation, een Australische handelsgroep, zou als je al het beton dat over de hele wereld wordt gebruikt elk jaar zou verdelen, drie ton beton naar elke persoon op de planeet gaan, waardoor het de op een na meest verbruikte hulpbron ter wereld is, na water.

Met zijn overvloed eist beton een gigantische tol van het milieu. Het proces voor het maken van portlandcement, bijvoorbeeld de meest gebruikte vorm om beton te produceren, is een van de meest koolstofintensieve fabricageprocessen die er bestaan; de productie van slechts één ton levert meer dan 1.000 pond kooldioxide op.

Gezien de monumentale omvang van zijn ecologische voetafdruk, zou cement alleen de inspanningen om de opwarming van de aarde te vertragen, kunnen maken of breken. Voor Gregory is de enige manier om vooruit te komen, de hele industrie te blijven pushen om haar inspanningen te versnellen.

Meer bouwen met duurzamere houten materialen kan een van de oplossingen zijn om de situatie te verbeteren.

Hout geeft geen koolstof af, maar bomen halen het uit de lucht en slaan het op in het hout.

Marcello Rossi, een freelancer wetenschaps- en milieujournalist gevestigd in Milaan, publiceerde een geweldig artikel over deze kwestie. Sterk aanbevolen om een kijkje te nemen:

https://qz.com/1748561/%E2%80%A8reducing-cements-carbon-footprint-is-critical-to-climate-fight/

Open chat